ČOKOLÁDA

18. prosince 2011 v 15:29 | Maky
Surovina,bez které si mnozí z nás nedokážou jakoukoliv sváteční příležitost snad ani představit a vynikající pomocník při pečení nejen vánočního cukroví.
Kde se ale čokoláda vzala a odkud pochází ?

Stejně jako mnoho jiných potravin a surovin,pochází kakao,ze kterého se čokoláda vyrábí,z Nového Světa,tedy z amerického kontinentu.Staří Mayové předkolumbovské éry znali kakaovník velice dobře a využívali jeho plody nejen jako potravinu,ale také jako platidlo.Kakaové plody byly považovány za dar bohů a byly jim také hojně obětovány.Z kakkaových bobů připravovali Mayové a Aztékové hořký nápoj,který se podával při slavnostních příležitostech a měl v kuchyni domorodých Američanů stejný význam jako pro nás dnes například alkohol.
Po objevení Ameriky si první osadníci všimli jeho zvláštního významu - bobule kakaovníku rádi směňovali za cetky a recepty na přípravu kakaového nápoje nebyly tehdy žádným tajemstvím.A tak se kakaové boby záhy dostaly až do Evropy.Evropané považovali kakaovník spíše za dekorativní rostlinu,které se ale v chladných klimatických podmínkách Evropy příliš nedařilo.Jiné to ale bylo s jeho využitím v kuchyni - nejdříve byly sušené a mleté boby používány jako lék,později se vývar z kakaa,oslazený medem nebo cukrem,stal nápojem bohatších vrstev.
Až počátkem 19.století se z kakaových bobů začal lisovat tuk - kakaové máslo.Vylisované suché boby se mlely na prášek (stejný jako známe dnes v podobě přírodního kakaa).Suchý prášek nepodléhal při přepravě tak snadno zkáze a mohl začít jeho masivní vývoz do Evropy.To podnítilo i širší pěstování a kakaovník se rozšířil prakticky po celém světě.
Kakaové máslo se začalo používat jako surovina v mnoha kuchyních světa,bylo však nadále výsadou bohatších vrstev.
První čokoláda v podobě tabulek se objevila poprvé ve Francii až v polovině 19.století.Vyráběla se pouze z kakaového másla,malého dílu kakaového prášku a tuku.Brzy se cukráři pokoušeli zaujmout širší nabídkou této oblíbené pochoutky,a tak přišla na svět čokoláda mléčná,karamelová,oříšková a dokonce i slaná.Ta ale neuspěla a její výroba záhy zanikla.Také kořeněné čokolády si nezískaly velkou oblibu a tak se nakonec na vítězné tažení světem dala čokoláda sladká,doplněná o další ingredienci - mléko.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama