Velikonoční mazanec

5. dubna 2011 v 17:34 | Maky |  PEČENÍ
Tento tradiční bochánek se vyrábí ze stejného těsta jako vánočka a ˇpeče se již od dávných dob.Je prý dokonce nejstaším doloženým velikonočním pečivem.Peče se ve tvaru bochníku chleba,právě aby připomínal boží dar.Na Neděli velikonoční jej lidé nosili do kostela,kde si jej nechávali posvětit.Správný mazanec má být krásně žlutý a lesklý,proto se pomazává žloutkem a tukem.Dříve se do něj přidával i tvaroh,aby bylo těsto kypřejší.Na Slezsku a na Moravě se pekly slané mazance s uzeným masem nebo se slaninou.
A recept na ten nejlepší mazanec ?

Těsto :
700 g hladké mouky
250 ml mléka
70 g cukru
100 g másla
30 g kvasnic
1 vejce
1 vanilkový cukr
citronová kůra
hrst nasekaných mandlí
hrst rozinek
špetka soli

Příprava :
1.) Hladkou mouku prosijeme na vál,uděláme v ní důlek,do kterého rozdrobíme kvasnice posypeme lehce cukrem ,zalijeme troškou mléka,zamícháme a kvásek necháme vzejít.
2.) Přidáme rozpuštěné máslo,vejce i všechny ostatní ingredience a vypracujeme tuhé těsto.Necháme pod utěrkou v teple vykynout.
3.) Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly,ze kterých vytvarujeme bochánky.Opět je necháme kynout.
4.) Na každém bochánku uděláme nožem kříž,potřeme rozšlehaným vejcem,hustě posypeme sekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama