Velikonoční beránek

17. dubna 2011 v 16:57 | Maky |  PEČENÍ
Beránek je jedním z klasických symbolů Velikonoc.Má představovat Ježíše jako obětního beránka,obětovaného za spásu lidstva a nebo symbol božího stáda ...
Opravdový beránek v podobě jehněčího masa musel být na svátečním stole v každé domácnosti.A protože sehnat jehněčí maso nebylo jednoduché,lidé začali péct alespoň pečivo ve tvaru beránka.


Piškotový beránek s čokoládovou polevou
Těsto :
200 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
5 vajec
10 lžic oleje
10 lžic horké vody
40 g vlašských ořechů
40 g rozinek
citronová kůra
špetka soli
Čokoládová poleva :
100 g čokolády na vaření
60 d ztuženého tuku
1 lžíce mléka
Příprava :
1.) Žloutky,cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny.Přidáme strouhanou citronovou kůru,olej,horkou vodu a šleháme asi 10minut.Potom vmícháme rozinky a nasekané ořechy.
2.) Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme ke žloutkům s cukrem.Přidáme mouku,sůl a prášek do pečiva.
3.) Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Nalijeme do ní těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.Hned po upečení beránka vykloíme a necháme vychladnout.
4.) Příprava čokoládové polevy : čokoládu nalámeme na kousky,přidáme nakrájený tuk a lžící mléka.Rozpustíme ve vodní lázni a umícháme hladkou polevu,kterou beránka přelijeme a s pomocí štětce rozetřeme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama