Upečte si Velikonoční věnec

10. dubna 2011 v 20:50 | Maky |  PEČENÍ
Velikonoční svátky se už pomaličku blíží a všichni přemýšlíme,co dobrého a hezkého připravíme pro malé i velké "mrskutníky".
Mně se výborně osvědčil Velikonoční věnec z kynutého těsta,který udělá na slavnostním stole parádu a v jeho středu se potom krásně vyjímají i malovaná velikonoční vajíčka ...

A jak na to ?
Těsto :
500 g polohrubé mouky
80g cukru krupice
1 balíček sušeného droždí
250ml mléka
1 vejce
100g másla
100g mandlí
100g rozinek
špetka soli
Na potírání 2 lžíce medu + 1 lžíce smetany

Příprava :
1.) Prosijeme mouku na vál,uprostřed vytvoříme důlek,do kterého nasypeme droždí a trošku cukru s mlékem,necháme vzejít kvásek (asi 15 minut).
2.) Přidáme zbylý cukr,50g rozpuštěného másla,vejce a sůl,vypracujeme tuhé těsto,které necháme pod utěrkou v teple kynout.
3.) zatímco těsto kyne,opražíme mandle.
4.) Do vykynutého těsta vmícháme opražené mandle a rozinky(můžeme je předem nechat nabobtnat v Rumu).
5.) Těsto ještě jednou propracujeme,rozdělíme na 3 části,ze kterých vyválíme prameny.Prameny spleteme do pravidelného copu.Cop stočíme na plech s pečícím papírem do kruhu (věnce) a necháme ještě 15 minut dokynout.
6.) Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut,až věnec zezlátne.
7.) Během pečení svaříme smetanu s medem a zbylými 50g másla.Touto polevou potřeme věnec asi 10 minut před koncem pečení.
8.) Upečený věnec můžeme dozdobit mašlí nebo jen tak posypat moučkovým cukrem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama