Dobrá a špatná "ÉČKA"

7. června 2010 v 17:36 | Maky
Éčka jsou přídatné látky = aditiva(např.barviva,náhradní sladidla,antioxidanty,konzervanty),
které se nejčastěji přidávají do potravin kvůli vylepšení jejich vlastností nebo zachování travanlivosti,chuti či vzhledu.

Výrobci v ČR mají povinnost uvádět tyto látky na obalech výrobků,
v celé EU je to kód složený z písmene E a tří nebo čtyř čísel.

DOBRÁ (bezpečná) ÉČKA
E 100 Kurkumin
E 101 Riboflavin
E 948 Kyslík
E 417 Guma tara
E 160a Karoteny
E 160c Kapsanthin
E 243 Nisin
E 140 Chlorofyly
E 150 Karamel
E 260 Kyselina octová
E 901 Včelí vosk
E 330 kyselina citronová
E 260 Kyselina octová
E440 Pektiny

ŠPATNÁ ÉČKA
(zdraví škodlivá,nehodná pro děti a způsobující alergie)
 E 102 Tartrazin
E 621 L-glutaman sodný
E 123 Amarant
E 210 Kyselina benzoová
E 124 Ponceau 4R
E 249 Dusitan draselný
E 132 Indigotin
E 151 Brilantní čerň

ÉČKA V ČR ZAKÁZANÁ !!!
E 104 Žluť 2G
E 1100 Amyláza
E 121 Citornová červeň 2
E 128 Červeň 2G
E 161a Flavoxantin
E 161c Kryptoxantin
E 161d Rubixantin
E 161e Violoxantin
E 161 f Rhodoxantin
E 166 Santalové dřevo
E 201 Sorban sodný
E 342 Foforečnany amonné
E 381 Citronan železitoamonný
E 387 Oxystearin
E 636 Maltol
E 905a Tekutý parafín
E 905b Ropná vazelína
E 905c Ropný vosk
E 240 FORMALDEHYD



ÉČKA NA  INTERNETU A V MOBILU
Pokud vám opravdu záleží na zdravé výživě nebo prostě jen chcete vědět,
co opravdu jíte,můžete si rychle a snadno ověřit,
jaké přísady obsahují  potraviny,které denně kupujete.
Kompletní seznam všech éček najdete na internetových stránkách www.emulgatory.cz,
kde si jej můžete v podobě aplikace stáhnout i do vašeho mobilního telefonu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ivča Ivča | E-mail | Web | 28. února 2011 v 18:42 | Reagovat

Dobrá databáze éček je taky na Bezkonzervantu

2 Calvin Calvin | E-mail | Web | 1. března 2012 v 14:31 | Reagovat

To se dalo čekat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama