Velikonoční "Jidáše"

29. března 2010 v 17:56 | Maky |  PEČENÍ
Jidáše

Kromě velkého mazance
jedli naši předkové na Velikonoce
i drobnější pečivo,stočené do nejrůznějších tvarů - Jidáše.
Dělají se z válečků těsta,které symbolizují provaz,
na němž se Jidáš oběsil.

A protože se Jidáše se pekly na Zelený čtvrtek,
přikládám recept už dnes,
abyste si je stihli upéct včas ...
(Pozn.letos Zelený čtvrtek vychází na 1.dubna)


Suroviny na těsto :

200g hladké mouky
40g cukru krupice
2 žloutky
90g másla
10g droždí
50ml mléka
citronová kůra
vanilkový lusk
špetka soli

1.) Vytvoříme si kvásek : Do vlažného mléka rozdrobíme droždí,přimícháme lžíci cukru
a lžíci mouky,přikryjeme utěrkou a nehcáme 10minut kynout.

2.) Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny,
postupně přimícháme prosátou mouku,zbytek mléka a kvásek.Nakonec vmícháme špetku soli,citronou kůru a dřeň z vanilkového lusku.

3.) Vypracujeme těsto a necháme asi 50minut kynout.

4.) Z vykynutého těsta oddělujeme kouky a vyvalujeme z nich válečky.které stáčíme do nejrůznějších tvarů (šnečci,spirály,esíčka ...)

5.) Tyto tvary klademe na plech,vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15minut kynout.

6.) Vložíme do trouby,předehřáté na 200°C a pečeme 20minut dozlatova.

7.) Ještě horké Jidáše potřeme medem a podáváme .
- A pokud zrovna medu neholdujete,můžete Jidáše ještě před pečením
potřít rozšlehaným vajíčkem,posypat sekanými mandlemi a dozdobit třeba rozinkami.


Říká se,že každý,kdo na Zelený čtvrtek sní Jidášek,
vyhne se na celý další rok hadímu uštknutí a uřknutí lidskou zlobou !!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama